Ventilatie van groot belang
Goed ventileren is nodig voor gezonde lucht in huis. Maar in veel huizen wordt verkeerd geventileerd. Tocht, vocht, lawaai en gezondheidsklachten kunnen het gevolg zijn. Het Informatiepunt Ventilatie helpt je op weg naar een gezondere leefomgeving.
In oude woningen gaat ventileren vanzelf via naden en kieren. In veel moderne, goed geïsoleerde woningen moeten bewoners actief zorgen voor ventilatie door roosters of kiepraampjes open te laten voor frisse lucht. Heeft u mechanische of balansventilatie? Dan is correct gebruik belangrijk. Benieuwd welk ventilatiesysteem u heeft? Of hoe u dit het beste gebruikt?
De meestgestelde vragen over ventilatie:
1. Ventileren verspilt toch energie?
Ventilatie kost wel wat energie omdat de koude lucht die binnen komt, moet worden opgewarmd. Maar het is geen verspilling, want schone lucht is hard nodig voor uw gezondheid. In moderne huizen zitten energiezuinige ventilatiesystemen waardoor het rendement erg hoog is. Maar voor alle woningen is een goede oplossing beschikbaar.
2. Verergert ventilatie de vervuiling in huis niet vanwege de vervuilde buitenlucht?
Nee, dat is een fabel. Buitenlucht bevat wel vervuiling, zeker langs snelwegen en in de steden. Maar de hoeveelheid vervuiling in huis loopt veel hoger op dan buiten als de ventilatie onvoldoende is. En dat is vaker het geval dan u denkt! In veel huizen hangt meer fijnstof in huis dan buiten. Dat veroorzaakt gezondheidsklachten. Dus ventileren is noodzakelijk voor uw gezondheid.
3. Wat voor ventilatie heb ik eigenlijk in huis?
Zo'n twee derde van de Nederlandse huizen heeft alleen natuurlijke ventilatie. In huizen gebouwd vanaf 1975 komt mechanische ventilatie voor (zo'n 30 procent). Een ventilatiesysteem voert dan vervuilde lucht af en frisse lucht komt via natuurlijke aanzuiging binnen via ramen en roosters. In een paar procent van de woningen zit balansventilatie. het ventilatiesysteem voert dan niet alleen de vervuilde lucht af maar zorgt ook voor aanvoer van frisse lucht.
